Bučna juha

Bučna juha

Sestavine:

Prežganje:

Priprava:

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na koščke. Korenček ostrgamo in na drobno narežemo. V kozico na olje damo čebulo, pristavimo, pomešamo, potresemo z žlico moke in ko začne čebula rumeneti, dodamo česen in nasekljan paradižnik.

Primešamo maslo in prežganje razredčimo s kropom ter ga gladko razkuhamo. Dodamo narezano bučo in korenček ter prelijemo s 0,5 l ali več juhe ali kropa. Osolimo, popramo in odišavimo z oreškom. Kuhamo do mehkega. Juho zmiksamo, spet pristavimo in dodamo smetano, ki smo jo razmešali s peteršiljem, Kuhamo še nekaj minut.

V juho si po želji dodajte bučno olje (lahko tudi ustvarite kakšno dekoracijo) in potrosite pražena bučna semena.

Bučna juha

Palačinke z bučnim oljem

Palačinke z bučnim oljem

Sestavine:

Priprava:

Vse sestavine zmešamo skupaj. Mešamo tako dolgo, da je zmes gladka in gosta, brez grudic. Če je masa preveč vodena, dodamo še malo moke.

Maso pustimo počivati 15–30 minut. Pred peko zmes še malo premešamo.

Za nadev ne potrebujemo marmelade, niti čokolade!

Poskusite palačinke s pravim domačim bučnim oljem. Pečene palačinke lahko prelijete z bučnim oljem ali pa že v zmes dodate nekaj kapljic bučnega olja in dobite zelene palačinke. Lahko tudi ustvarjate in dobite okusne umetnine!

Pa dober tek.

Palačinke z bučnim oljem