Sestavine:
- 40 dag rumene jedilne buče
- 1 korenček
- 0,5 l juhe iz kocke ali kropa
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 1 dl sladke smetane
- peteršilj
Prežganje:
- 3 žlice olja
- 1 žlica sesekljane čebule
- 1 žlica moke
- 2 stroka sesekljanega česna
- 1 žlica masla
Priprava:
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na koščke. Korenček ostrgamo in na drobno narežemo. V kozico na olje damo čebulo, pristavimo, pomešamo, potresemo z žlico moke in ko začne čebula rumeneti, dodamo česen in nasekljan paradižnik.
Primešamo maslo in prežganje razredčimo s kropom ter ga gladko razkuhamo. Dodamo narezano bučo in korenček ter prelijemo s 0,5 l ali več juhe ali kropa. Osolimo, popramo in odišavimo z oreškom. Kuhamo do mehkega. Juho zmiksamo, spet pristavimo in dodamo smetano, ki smo jo razmešali s peteršiljem, Kuhamo še nekaj minut.
V juho si po želji dodajte bučno olje (lahko tudi ustvarite kakšno dekoracijo) in potrosite pražena bučna semena.