Skip to content

Domače in pristno

Pridelava domačega bučnega olja

Kmetija Vlaj se nahaja v Bodoncih (občina Puconci) na obronkih Goričkega, kjer si hribi in doline podajajo roke. Naša osnovna dejavnost na kmetiji poljedelstvo. Na kmetiji Vlaj se ukvarjamo s prodajo bučnega olja. Dopolnilno dejavnost na kmetiji za prodajo olja in drugih maščob imamo na kmetiji registrirano od leta 2011. Obdelujemo 7 ha njivskih površin, nekaj imamo travnikov in gozda. Letno na njivah pridelamo največ buč.

Izdelki na naši kmetiji so: bučno olje, pražena bučna semena, orehovo olje in ajdova kaša. V ponudbi imamo tudi različne darilni paketi z domačimi izdelki, ki so lahko darilo za Vaše najdražje ali pa za poslovne partnerje. Vsebino posameznih paketov prilagodimo po željah strank.

V letu 2016 pa je kmetija Vlaj prejela tudi pravico do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko.

Leta 2017 smo bili uspešni na razpisu ARSKTP za razvoj dejavnosti na kmetiji, tako smo zgradili skladišče za skladiščenje bučnih semen. Kakovostno bučno olje je lahko le, če je seme pravilno oprano, očiščeno, posušeno in skladiščeno. 

 

Za bučno olje smo prejeli že več zlatih priznanj. Leta 2019 smo na 2. mednarodnem ocenjevanju bučnega olja Alpe-Adria v Varaždinu med 184 vzorci bučnega olja prejeli zlato priznanje. Iz Slovenije je bilo oddanih 45 vzorcev in bučno olje Kmetije Vlaj je prejelo najvišjo oceno med slovenskimi olji.

Leta 2021 smo na Festivalu Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejeli zlato priznanje. Na prestižnem 61., 62. in 63. svetovnem ocenjevanju kakovosti živilskih izdelkov Monde Selection v Bruslju smo prejeli zlato priznanje za kakovost. Ker smo tri leta zapovrstjo dosegli visoke standarde kakovosti, smo letos prejeli še prestižno nagrado International High Quality Trophy 2024.  

Pohvalimo se lahko tudi s tem, da je bilo naše bučno olje na vseh kontinentih. Naše izdelke lahko kupite pri nas doma, preko naše spletne trgovine ali pa nas obiščete na raznih stojnicah, katerih se udeležujemo na različnih koncih Slovenije. Izdelki so na voljo tudi na gradu Grad na Goričkem, v Okrepčevalnici na Jasi v Bodoncih, na Lovenjakovem dvoru v Polani, v Hranilnici prekmurskih dobrot v Murski Soboti in na Expanu.

Kmetija Vlaj pridelava bučnega olja
Kmetija Vlaj domače bučno olje