V Varaždinu je potekalo 2. Mednarodno ocenjevanje bučnega olja Alpe-Adria. Ocenjevanje je organizirala varaždinska županija skupaj z Zvezo Alpe–Adria, prav tako pa je potekalo 9. severozahodno ocenjevanje bučnih olj Hrvaške, ki ga je omenjena županija organizirala skupaj z medžimursko, krapinsko-zagorsko in zagrebško županijo ter mestom Zagreb.

Na ocenjevanju je bilo prijavljenih 184 vzorcev, kar je občutno več kot leta prej, od tega pa je bilo kar 67 vzorcev iz drugih držav. 45 vzorcev bučnih olj je bilo od pridelovalcev iz Slovenije, 14 vzorcev iz Avstrije in 8 vzorcev iz Madžarske. Organizatorji so v komentarju po ocenjevanju napisali, je bil največji napredek opazen na področju kemijske analize, tudi splošno gledano pa se je kvaliteta pridelave olj v teh letih izboljšala. Zato ne čudi, da je bilo skupno podeljenih 149 medalj, od tega 32 zlatih, 102 srebrnih in 15 bronastih.

Naše olje je med 184 vzorci prejelo ZLATO MEDALJO. Med slovenskimi olji pa je olje Kmetije Vlaj prejelo najvišjo oceno med slovenskimi olji.

Kmetija Vlaj Zlata medalja in najvišja ocena med slovenskimi olji
Zlata medalja in najvišja ocena med slovenskimi olji

Recommended Posts